Ziekte van Lyme

Zeer recent was deze ziekte weer in het nieuws omdat onderzoek heeft aangetoond dat het aantal teken wat drager is van de bacterie Borrelia burgdorfii in Nederland nu 20% bedraagt. En daarmee zijn we ruimschoots kampioen in Europa.

Het is dan ook niet onbegrijpelijk dat 77.000 mensen hun handtekening gezet hebben onder een burgerinitiatief om meer onderzoek naar de ziekte van Lyme te verrichten.

De ziekte van Lyme wordt overgebracht door de beet van een besmette teek. Wordt deze teek binnen 24 uur verwijderd dan is de kans op besmetting zeer gering. Daarna is de kans om de ziekte van Lyme te ontwikkelen nog altijd slechts 1%. Dus in 99% van de gevallen overwint ons immuun systeem.

Besmetting gaat in ongeveer 80% van de gevallen gepaard met het zogenaamde erythema migrans, een rode kring op de plaats van de beet. 22.000 per jaar krijgen zo’n plek in Nederland.

Uit voorzorg wordt dan aangeraden antibiotica te nemen. Ook later kunnen deze nog gegeven worden als er ontstekingen optreden van gewrichten, huid, hart en longen. De vraag is echter of we dan nog mogen spreken van een chronische Borrelia infectie of van een zogenaamd post infectieus syndroom. In het laatste geval gaat men er van uit dat ons afweersysteem door de infectie blijvend van slag is geraakt. Antibiotica helpen dan ook niet meer.

Voor veel mensen is verwarrend dat de aanwezigheid van antistoffen, die iedereen heeft die besmet is geraakt, niets zegt over het wel of niet actief zijn van de ziekte van Lyme. Hier vind u meer informatie over de ziekte van Lyme.

Kortom juist mensen met klachten na een doorgemaakte ziekte van Lyme, vallen tussen de wal en het schip en kunnen niet geholpen worden met de normale behandeling met antibiotica.

En hier kan de homeopathie juist een belangrijke rol gaan spelen. Ten eerste zijn in de homeopathie al van oudsher geneesmiddelen bekend, waarbij zogenaamde constitutionele (ons gehele lichaam betreffende) klachten kunnen optreden na een steek van een insect.

Met name het geneesmiddel Ledum palustre (de moerasrozemarijn) is hierom bekend. En ook andere planten uit dezelfde familie, de heideachtigen (Ericaceae), hiertoe in staat.

Onder reuma treft u een voorbeeld aan van een genezing met Kalmia latifolia , eveneens een heideachtige.

Echter ook hier geldt weer in de homeopathie dat het best werkende geneesmiddel past bij het onderliggende probleem. Anders gesteld waarom ontstaan bij sommige mensen blijvende klachten na een beet door een besmette teek.

Voorbeeld 1 uit de praktijk
Een man van 40 jaar heeft 3 maanden eerder de ziekte van Lyme doorgemaakt. Hij had een duidelijke rode plek in de lies.

Een maand later tijdens een cursus ging alles langs hem heen, kreeg hij een soort opvliegingen, hartkloppingen en voelde hij zich erg moe. Ook had hij klieren in de liezen. Van de huisarts kreeg hij antibiotica, die echter niet echt hebben geholpen. Zijn werk als manager kan hij niet meer doen omdat met name zijn hartklachten blijven. Ook is hij psychisch erg snel van slag. Hij kan om niets huilen.

Van nature is hij een extreme doorzetter, die altijd zijn klussen met succes weet af te ronden en dat met name onder zware druk. Maar, kort voor zijn ziek worden, liep dit een keer anders.

Hij deed een managementcursus waarbij hij de opdracht kreeg moeilijke problemen onder tijdsdruk op te lossen. En voor het eerst van zijn leven slaagde hij niet. En hoewel het maar een “spel’ was, heeft dit zijn zelfvertrouwen ernstig ondermijnd.

Als manager onder druk presteren past bij het geneesmddel Osmium (het zwaarste metaal wat we kennen). Al na de eerst keer wordt hij vrolijker en krijgt hij meer energie. Na een herhaling van het middel verdwijnen al zijn klachten.

Voorbeeld 2 uit de praktijk
Een vriendelijke, zachtaardige jongetje van 5 jaar heeft in de dierentuin de ziekte van Lyme opgelopen en is erg afwezig. Maar zegt de moeder, die al eerder met haar dochter bij mij is geweest, dat is niet de belangrijkste reden van zijn klachten.

Want wat blijkt in de loop van het gesprek, moeilijke situaties gaat hij extreem uit de weg. Als zijn vader boos op hem is houdt hij zich bijvoorbeeld dood. Hij heeft dan ook een zeer moeilijk begin gehad.

Tijdens zijn zwangerschap was zijn moeder in therapie. Het oorlogsverleden van haar vader kwam naar boven, waarbij ook het thema was onderdrukte en ontkende angsten.

Tenslotte was ze in de zwangerschap ook nog een keer, hij was toen al 11 dagen overtijd aangevallen door jongens met messen. En toen hij eindelijk geboren werd, een blozende gezonde jongen, weigerde hij te ademen. Hij moest daarvoor aan de beademingsapparatuur. Nu heeft hij last van verstopping, hoewel hij hier ook niet over klaagt.

Het thema van je dood houden in angstige situaties hoort in de homeopathie bij Opium. Niet voor niets een middel om de harde werkelijkheid te ontvluchten. Bij hem uit zich dit in allerlei fantasieën.

Na Opium krijgt hij diarree, is tijdelijk nog meer afwezig (een homeopathische beginverergering), maar daarna is hij helderder en veel meer aanwezig. En ook zijn fantasieën zijn minder vergezocht en vaak zelfs in de praktijk realiseerbaar.

Ter overdenking
De verwekker van de ziekte van Lyme is een zogenaamde spirocheet. Dit is een bacterie die lijkt op de bacterie die syfilis veroorzaakt. En net als syfilis kan de ziekte van Lyme zich op allerlei manieren presenteren.

In het verleden was syfilis een ziekte die door de vroegere homeopathische artsen juist in de later stadia aangepakt kon worden. De tijden herhalen zich en vandaar dat de homeopathie kan putten uit een verleden rijk aan ervaringen.

In de USA worden op opium lijkende medicamenten op grote schaal gebruikt. De gevolgen daarvan zijn dat het aantal doden ten gevolge van deze medicamenten het aantal verkeersslachtoffers al overtreft.

Kortom, het wordt tijd dat we de werkelijke oorzaken van ziekten onder ogen gaan zien, voordat we overlijden aan het onderdrukken van de (pijn)signalen, die ons aan een dieper inzicht kunnen helpen.