Tinnitus (oorsuizen)

Dit is een klacht die bij veel mensen voorkomt. Geschat wordt 1 op 3. En ook ik zelf heb daar in lichte mate wel eens last van.

Echter hoewel het vaak voorkomt, worden gelukkig niet alle mensen er in hun dagelijkse leven door gehinderd.

Er zijn heel veel oorzaken mogelijk, maar ook als er ontdekt wordt wat de oorzaak is,  is er in de gewone geneeskunde over het algemeen weinig aan te doen. En dat kan heel vervelend zijn, want een geluid wat continue aanwezig is, kan er voor zorgen dat het leven erg zwaar wordt, zelfs zo erg dat mensen uit wanhoop er over gaan denken om  hun leven te beëindigen.

De homeopathie kent een groot aantal middelen wat bij dit vervelende probleem kan helpen.

Een tweetal voorbeelden

Voorbeeld 1 uit de praktijk
Een man van 73 jaar heeft een ernstige vorm van tinnitus. Het is alsof er een straaljager voorbijvliegt. in eerste instantie kon hij er zelfs niet door slapen. Nu is hij ’s avonds door zijn klachten zo doodop, dat hij wel inslaapt.

Ook kan hij zich door de tinnitus zo slecht concentreren, dat langer lezen niet lukt. Al met al heeft hij nog weinig plezier in zijn leven.

Geleidelijk aan worden zijn klachten tijdens de homeopathische behandeling iets milder, maar een grote verandering treedt pas op wanneer hij mij duidelijke aanwijzingen geeft voor het middel Causticum.

Ten eerste hoort hij zijn eigen stem in zijn oor en ten tweede blijkt hij erg gevoelig te zijn voor onrecht. Hierdoor klimt hij vaak in de pen en schrijft hij vaak ingezonden brieven over misstanden in de maatschappij.

Zijn klachten gaan na Causticum niet helemaal weg, maar echt last heeft hij er niet meer van. En het plezier in zijn leven is weer terug.

Voorbeeld 2 uit de praktijk
Al zeer lange tijd komt een vrouw van 63 jaar bij mij op consult. Op een bepaald moment begint zij tinnitus klachten te krijgen, die ik met wisselend succes behandel. Een aantal middelen verlichten de klachten tijdelijk.

Dan vertelt zij dat ze naast het oorsuizen ook andere klachten aan het ontwikkelen is. Zij heeft steeds maar last van tintelingen van haar linkerarm en ’s morgens wordt ze wakker met tintelende handen.

Ook heeft ze last van de linkerkant van haar rug en bij emoties ervaart ze druk op de keel. Al met al is ze bang voor hartklachten en heeft ze het gevoel dat er iets vervelends kan gaan gebeuren.

Na het niet erg bekende middel Xanthoxyllum heeft ze eerst een beginverergering (ze raakt een tijdje nog wat meer in paniek), maar daarna wordt ze duidelijk rustiger, verdwijnen haar angsten en de daarbij horende klachten en merkt ze tot haar verbazing dat ze geen last meer heeft van tinnitus.