Gordelroos (herpes zoster)

Gordelroos of herpes zoster wordt veroorzaakt doordat het waterpokkenvirus, vaak tengevolge van een verminderde weerstand,  opnieuw actief wordt.

Dit virus, wat iedereen die als kind waterpokken heeft doorgemaakt bij zich draagt, houdt zich schuil in de zogenaamde spinale ganglia. Deze maken deel uit van het zenuwstelsel, dat zich buiten het ruggenmerg bevindt. De klachten treden dan ook op in het verlengde van de zenuw, die loopt vanaf een dergelijk zenuw knooppunt (ganglion).

De klachten, die aan één kant van ons lichaam, in het verzorgingsgebied van de zenuw optreden (in een bepaalde “gordel”) beginnen eerst met tintelingen en later komen dan met vocht gevulde kleine blaasjes.

Complicaties op korte termijn kunnen erg vervelend zijn indien de gordelroos zich bevindt in het gelaat. Als er een oog bij betrokken is kan er in het ergste geval éénzijdige blindheid optreden en wanneer een oor meedoet doofheid van het aangedane oor.

Gelukkig zijn deze erge complicaties zeldzaam, maar helaas komt een andere complicatie, die zich op langere termijn voordoet wel vaker voor, de zogenaamde postherpetische pijnen, die met name op oudere leeftijd erg lang aanwezig kunnen blijven.

Een voorbeeld uit de praktijk
Een fysiotherapeute vraagt of ik een mevrouw van 87 jaar kan helpen, die last blijft houden van ernstige pijnen na een doorgemaakte gordelroos. Daarvoor gebruikt ze zonder veel baat veel zware pijnstillers.

Bij haar op bezoek hoor ik dat ze 10 jaar eerder ervoor ook al gordelroos heeft gehad en toen zelfs een maand in het ziekenhuis heeft gelegen. Nu is het weer begonnen en wel na een periode van grote zorgen om haar jongste zoon, die helaas vaak ernstige depressies heeft.

Ze heeft een zwaar leven gehad, met ook nog een ernstig gehandicapte dochter en nog een dochter met psychische problemen. Zelf heeft ze ook lichamelijk het één en ander meegemaakt. Als laatste een ongeluk waardoor ze een bloeduitstorting in haar schedel kreeg en waar ze, ondanks meerdere operaties, een erg slecht evenwicht aan heeft over gehouden.

Ondanks alles weet ze zich alleen, haar man is al geruime tijd overleden, goed te redden en ik heb bewondering voor het feit dat ze haar problemen beschouwt als iets wat nu eenmaal bij haar levenspad hoort.

Aan haar klachten valt op dat haar huid erg gevoelig is voor de lichtste wrijving van kleding, waardoor ze zich eigenlijk het liefst ontbloot of in ieder geval de pijnlijke plek vasthoudt of vastbindt. Dit laatste valt me op, maar ook dat ze erg warm gekleed is. Ze blijkt dan ook erg kouwelijk te zijn.

Op grond van haar gevoeligheid voor lichte aanraking en verbetering door sterke druk geef ik china (kinine). Want ook in ons contact geeft ze duidelijk blijk dat ze echt contact (sterke druk) op prijs stelt en niet een mens is van oppervlakkige contacten (lichte aanraking).

Al na twee weken belt ze enthousiast op. Voort het eerst sinds lange tijd heeft ze veel minder pijnklachten en kan ze eindelijk veel minder medicijnen gebruiken. Na 6 weken heeft ze geen klachten meer van haar gordelroos.